27 October 2016

when life gives you lemon, you give them lemon back laa HAHA

assamualaikum, halooooo! haa setahun sekali nk muncul pun. so hows life? baik baik sajo noh. oh actually i have something to talk about. its about some people emm

ok hmm seriously i didnt expect langsung nak kena jumpa puak puak tak berjenih. of course ive meet a lot of people. tapi yang jenih ni tak pernah lagi. yes, dah byk jumpa org hipokrit, tapi yang astaga i dont know how to say.

but when i think of it again, hmm maybe nak bg lesson kat kita supaya tak berperangai serupa hantu lagutu. masih banyak orang gunakan agama untuk lesen depa hidup, lesen untuk menangkan depa, segala lesen laa. tapi guna agama kot cara hat tak betoi. why? just why in the world?

to be honest, im not good too. taktau banyak pasal agama, byk lagi kurang. tapi aku ada satu prinsip ni, yg mana aku takkan cakap pasal agama untuk menyalahkan orang. memang baguih tegoq orang, tp ada cara dia. tolong tgk dulu diri sendiri sebelum tegoq orang. bukan apa, satg ada la hat nak kata belakang pasal orang. "dia pun sama dok gagah tegoq orang pasepa."

riak mana sangat pasal harta dunia ni, kot mana pun tak boleh aih bawak mati. takat seronok dunia ja. yes, mmg zaman sekarang kita perlukan duit, tapi jangan sbb nak duit, dok naya buat lahanat kat orang tu orang ni. percaya laa, sat ja tu, karma kan. tunggu sat laa. nanti jadi lagutu, takda sapa aih mau tolong. tak percaya, tunggu jadi nanti.

okay dah malas cakap pasal benda ni, rasa stress semak, tapi kena hadap jugak orang macam ni. hmm. harapnya ni first and last berurusan dgn orang mcm ni. amin. 

Twenty-five years and my life is still
Trying to get up that great big hill of hope
For a destination




please leave a lovely note that you are here ♥

18 March 2016

So its 2016. *sigh


So its 2016. *sigh

Tahun ni merantau lama jugak, kat sebulan jugak. tapi takda la p merata sgt. p KL pastu p Genting pastu turun Genting naik lagi Genting pastu p Port Dickson pastu p Ipoh pastu p Penang pastu patah balik p KL pastu last sekali p Melaka balik KL balik. hahaha. yaa tau anis suka buat kerja gila. percaya laa dia mmg tak reti penat bila bab berjalan. dia suka buat keja tak pkiaq ke depan. yes thats anis.

dalam sebulan ni, mostly aku byk berjalan sorang sorang. yaaa mmg bila org tau aku jalan sorang sorang, they be like:

tak bosan ka sorang sorang?

macam mana pompuan boleh sorang sorang? tak takot ka?

sedihnya sorang sorang?

boleh buat apa ja kalau sorang sorang? enjoy ke?

why tak ajak kawan? takdak kawan ka?

first, idk whether im scared or not to be alone. but i enjoyed. takda, ada masa we need to be alone. tp most of the time mmg im alone, cause i like to be alone? haha ntah la bosan ke tak. sama ja kot. cuma beza kalau hg dgn orang, hg ada someone to talk to laugh? klu hg sorang, hg tkda sapa nk sembang ja la, satg klu sembang sorang sorang, orang kata gila pulak. gelak sorang sorang boleh diterima la, maybe orang pkiaq hg baca something yg lawak sgt smpai tkleh tahan gelak.ataupun  hg buat lawak sendiri then hg gelak HAHA. k jgn gelak, aku tk buat lawak pun. ada aih kawan, bukan takdak. tapi kadang susah nak set time. so if you get what i mean la. 

i met a few people actually. so i want la to story sikit. tp tknak mention sapa sapa. ada sorang ni, same age with me. but then dia dah kerja since high school? dia quit school i think around 15 something. i asked why. dia cakap, dia tk suka belajar, since then dia kerja, till now. and sometimes dia choose kerja over fun. sampai kadang 2 3 hari tak tido sbb keja, i asked why, dia ckp sbb klu kerja, dia at least boleh lupa semua benda mcm pasal life? maybe idk. so the conclusion, life dia mcm tak balance. you need to have fun sometimes and get some rest. ingat robot ke boleh keja 24 hours? 

okay another one, dia study smpai high school. i asked why dia tak continue to tertiary? dia ckp nowadays, orang tk pandang certificate, mostly orang skrg tgk experience. dia actually ada 2 3 kerja. tp life dia mcm free. sbb dia tak keja kat office. i asked why, dia cakap buat apa nk kerja kat office, waste of time, i mean from 8 to 5, if you can get more than gaji kt office klu buat 2 3 kerja time pun takda tetap tetap. ok logic. yes you can get more than enough. so life dia mcm balance. and dia pandai cari peluang. dia older than me actually, 28 i guess. 

so what i want to say actually, its all about effort and rezeki. right? klu belajar jauh jauh smpai China pun, klu tuhan kata takat tu, takat tu ja dapat. so kdg kita yang belajar tinggi tinggi ni jgn sombong sgt, jgn riak dgn apa kita ada, sat ja Dia boleh tarik, anytime, anywhere. mostly, org bangga bila dia belajaq smpai oversea sana pastu boleh perlekeh orang, "eh hang kerja ni ja ka dgn apa yg hg ada?" cmon man,bg la org tu atoq hidup dia sendiri, toksah la bg dia down. serious la aku tak paham org yg suka downkan org lain ni. macam tk pkiaq perasaan org? seriously? seriously? hmm takdak orang dalam dunia bgn bgn ada rumah sendiri, ada keta sendiri, ada company sendiri, kapal terbang sendiri pun ada. huuhhh, klu ada aku pun syok, tkpyh pkiaq apa, lega semua ada. but sadly no. HAHA. nk harap duit turun langit pun dak, yg turun hujan batu. eh?

ok sebenaqnya aku dah lari topik. nak cerita pasal my holiday, tp tetiba cerita pasal ni pulak. haha sebenarnya tengah stress pkiaq pasal kerja. tiba tiba dok pkiaq jauh ke depan, thats so not me. huhu. later i tulis lagi. kena ada mood bru boleh tulis. ok goodnite. 













please leave a lovely note that you are here ♥

29 August 2015

get to know; already know


pejam celik sat ja nak dekat 3 tahun dah. rasa mcm baru nak kenai balik. haha. koi lama koi jauh payah nak jumpa. yep, nak jumpa pun sekali dua dalam setahun? actually tkda la long distance sangat. i mean Kedah dgn KL ja pun. tak buat terok sgt kata long distance relationship. haha

you know that feeling, "oh im so lucky to have him by my side!" oh yes, him. tapi time gaduh takda dahhh feeling ni k. HAHA. tapi ylaa org kawen pun gaduh, beza dia gaduh benda nonsense dgn real gaduh. eh keling ayat aku. haha. tapi bila gaduh dgn nizam kadang sakit hati bila cakap salah pastu dia p perbetoi pulak. k. mcm typo or wrong sentence dia p perbetoi. ok tak lawak. gaduh, gaduh ja la abaikan typo. hahaha

hey babe, one of the absolute best things about you is that you dont do things by halves. everything you do, whether you want to do it or not, you do with 100% effort. and i love that, so much. every opportunity you have, you make the most of it. and thats one of the best gifts a person could have. your life going to be so, so rich, baby, because of that, and you deserve absolutely everything that you ever want or wish for. whatever that is, i hope you get it.

*oh kalau awak baca, in case sy ada salah, mohon jgn perbetoi, haha, baca buat taktau ja ok? tkpa semua orang buat salah HAHA*


ok bye.
please leave a lovely note that you are here ♥

24 August 2015

Benda selalu orang tanya

Salam. Hai! Ya Allah lamanya tak main tulis tulis ni. sekarang rasa macam start tulis balik. eh jari rasa awkward gila nak type ni. haha. okay laa back to the topic. actually ada satu benda ni yang selalu bagi kepala aku semak sangat. benda yang sama orang dok tanya. rasa macam nak tampal kertas kat dahi tulis jawapan. malas k nak jawab banyak kali. sampai satu tahap orang tanya benda tu, aku diam ja, buat benda lain. lantak la nak kata apa. cuba la sekali tak payah nak sibuk sangat.

TAK SAMBUNG BELAJAR KE?

KENAPA TAK SAMBUNG? 

DAH TU TAK KERJA KE?

KENAPA TAK KERJA?

PASTU BUAT APA JA SEKARANG?

TAKNAK KAHWIN KE?

THIS!!! soalan berangkai. soalan yang selalu orang sekeliling tanya. aku tak kisah saudara ke kawan ke stranger ke, yang sibuk nak ambik tahu sangat tu kenapa? penting ke? nanti benda  ni naik exam ke ada keluar kat mana mana? berita ka? seriously, naik semak tau. sangat k. kenapa, kalau tak sambung tu tak pandai ke? kalau tak kerja tu pemalas ke? tak kahwin tu tkda orang nak ke?

oh well, memang aku tak sambung belajar sebab byk sebab laa. haha. first, my dad kena transfer jauh haritu, since takda sapa yg boleh drive, so nak tak nak aku sebagai yg first ni kena la buat apa yg patut. tipu la kalau takda complain kat diri sendiri ke orang lain, haha sbb almost hari hari benda yang sama kot. makin lama makin cemuih orang kata. pendek cerita kena berbakti kat family aku. gituu. hehe. and then, my dad taknak aku jauh dgn family dah sbb senang bila aku dekat dekat ni. so bila takda course aku nak kat Kedah ni so aku pun mcm relax la dulu kot even awal awal tu rasa bengang kan. lama lama pkir mcm ada kot hikmahnya. serius makin lama makin aku takot pulak nak jauh dgn family. mana tau tiba tiba something buruk happen kat family aku especially my parent, mau menyesal tak sudah. so maybe ni hikmah dia kot.

ok dah la sikit, now kenapa aku tak kerja? masa awal awal aku kerja ja dgn mama, tapi ntah laa, even mama bukan orang lain, aku still mcm susah nak kerja dgn orang. haha. so now aku buat kerja sendiri, aku buat bisnes sendiri, even takda la seberapa, but Alhamdulillah, kalau nak keluar ke apa ke takda dah aku mintak duit kat abah. kurang sikit beban abah kan.sebenarnya mcm bangga jugak aku tak mintak duit dah haha and then nak travel mana mana pun simpan sendiri ja duit. hg tau dak, feel dia lain kot guna duit sendiri. i mean hg susah payah cari rezeki, bila hg spend tu kira ingat la dunia sama. haha. dah paham macam mana susah mama abah cari duit nak bagi kami adik beradik makan.

kahwin? ok topic ni mcm speechless gak laa. yes, mmg ada jealous tgk kawan kawan aku yg dah kawen awai dpat baby semua. masa tu aku mmg tergedik gila nak kahwin. haha. tapi lama lama aku macam takda mood pun nak kahwin la ni. bukan apa, hg nak kahwin bukan nk kahwin dgn bakal laki hg saja, tapi hg akan kahwin sekali dengan family dia ok. jangan buat main. byk tanggungjawab. mcm mana hg nak handle laki hg bila dok serumah, mcm mana hg nk terima kekurangan dia ylaa i mean dah serumah kan nampak habeh aih cela buruk semua, time tu nak menyesal pun dah tak boleh. bab ni memang kena get ready. buruk tera mana pun tu isteri hg tu laki hg tu, bimbing la dia bukan tengking. serius, aku mmg tak ready dah nak kahwin sekarang. biaq la masa tentukan. ceh dulu bajet konon dah ready. haha. takot bukan apa, satg awai awai kahwin ja manis meleceh lama lama manis tang mana meleceh tang mana. tapi sebenarnya kalau boleh aku nak sempatkan tok aku tgk aku kahwin. huhu. insyaAllah ada jodoh ada rezeki kahwin la awai.

okay, nanti aku tulis lagi. aku tulis just for fun,random, takda nak tuju kat sapa sapa. so jangan banyak cakap. haha. ok bye. salam. :)


please leave a lovely note that you are here ♥

10 May 2013

terjumpa.

*now playing - Here's To Never Grown Up* 

Assalamualaikummmmm !MyEm0.Com   ok ngada kann nak update banyak banyak kali. haha. suka hati laa kan. actually ni cerita 2012. terbukak chapter lama pulak. uhuk uhuk. btw sekarang dah habeh paper yang ke - 4 kot. esok pagi ada paper. tapi tk risau sgt. sbb bukan teaching subject. yg teaching subject semua dah lepas. harap harap lulus. Amin :)

ok back to the story. ni time aku dgn kesayangan kesayangan aku p main salji. haha poyo kan. *teringin sebenarnya nak main salji betoi betoi kt oversea nuuuuu* big boroi daddy saja nak bawak adik adik aku ni. dah alang alang sampai Shah Alam kan. *padahal dah banyak kali aku p ni hahaha buat perak p laa sat :p *
ok malas nk cerita panjang.

yeahh always be my kesayanganMyEm0.Com

ok sebenarnya amsyar nampak comel sgt. meltinggggg

why mama nampak cute mcm budak budak ? *jeles*

baju sejuk tu besaq sgt utk amsyar haha

oh ok haiMyEm0.Com

aku rasa macam aku ada iras iras abah jugakkkk :O

taktauu pasepa amsyar macam comel gila. macam girl girl hahaha

haa makan laa ais tuu cekk oiii

ok part ni sebenaqnyaa aku yg excited lebih hahaha

habeh kasut amsyar masuk ice. tu laa buaih sgt -.-

mama poyo jaa macam sejuk kt Korea katanya haha

budak gigi buruk suka makan cekelat

so I was like "Wooahh camera ! *smile*" hahaha

seriously. sangat tak perasan ada kepala kat bawah tu -.-

ok babaiiiii bloggerssssss !MyEm0.Com 

please leave a lovely note that you are here ♥