18 March 2016

So its 2016. *sigh


So its 2016. *sigh

Tahun ni merantau lama jugak, kat sebulan jugak. tapi takda la p merata sgt. p KL pastu p Genting pastu turun Genting naik lagi Genting pastu p Port Dickson pastu p Ipoh pastu p Penang pastu patah balik p KL pastu last sekali p Melaka balik KL balik. hahaha. yaa tau anis suka buat kerja gila. percaya laa dia mmg tak reti penat bila bab berjalan. dia suka buat keja tak pkiaq ke depan. yes thats anis.

dalam sebulan ni, mostly aku byk berjalan sorang sorang. yaaa mmg bila org tau aku jalan sorang sorang, they be like:

tak bosan ka sorang sorang?

macam mana pompuan boleh sorang sorang? tak takot ka?

sedihnya sorang sorang?

boleh buat apa ja kalau sorang sorang? enjoy ke?

why tak ajak kawan? takdak kawan ka?

first, idk whether im scared or not to be alone. but i enjoyed. takda, ada masa we need to be alone. tp most of the time mmg im alone, cause i like to be alone? haha ntah la bosan ke tak. sama ja kot. cuma beza kalau hg dgn orang, hg ada someone to talk to laugh? klu hg sorang, hg tkda sapa nk sembang ja la, satg klu sembang sorang sorang, orang kata gila pulak. gelak sorang sorang boleh diterima la, maybe orang pkiaq hg baca something yg lawak sgt smpai tkleh tahan gelak.ataupun  hg buat lawak sendiri then hg gelak HAHA. k jgn gelak, aku tk buat lawak pun. ada aih kawan, bukan takdak. tapi kadang susah nak set time. so if you get what i mean la. 

i met a few people actually. so i want la to story sikit. tp tknak mention sapa sapa. ada sorang ni, same age with me. but then dia dah kerja since high school? dia quit school i think around 15 something. i asked why. dia cakap, dia tk suka belajar, since then dia kerja, till now. and sometimes dia choose kerja over fun. sampai kadang 2 3 hari tak tido sbb keja, i asked why, dia ckp sbb klu kerja, dia at least boleh lupa semua benda mcm pasal life? maybe idk. so the conclusion, life dia mcm tak balance. you need to have fun sometimes and get some rest. ingat robot ke boleh keja 24 hours? 

okay another one, dia study smpai high school. i asked why dia tak continue to tertiary? dia ckp nowadays, orang tk pandang certificate, mostly orang skrg tgk experience. dia actually ada 2 3 kerja. tp life dia mcm free. sbb dia tak keja kat office. i asked why, dia cakap buat apa nk kerja kat office, waste of time, i mean from 8 to 5, if you can get more than gaji kt office klu buat 2 3 kerja time pun takda tetap tetap. ok logic. yes you can get more than enough. so life dia mcm balance. and dia pandai cari peluang. dia older than me actually, 28 i guess. 

so what i want to say actually, its all about effort and rezeki. right? klu belajar jauh jauh smpai China pun, klu tuhan kata takat tu, takat tu ja dapat. so kdg kita yang belajar tinggi tinggi ni jgn sombong sgt, jgn riak dgn apa kita ada, sat ja Dia boleh tarik, anytime, anywhere. mostly, org bangga bila dia belajaq smpai oversea sana pastu boleh perlekeh orang, "eh hang kerja ni ja ka dgn apa yg hg ada?" cmon man,bg la org tu atoq hidup dia sendiri, toksah la bg dia down. serious la aku tak paham org yg suka downkan org lain ni. macam tk pkiaq perasaan org? seriously? seriously? hmm takdak orang dalam dunia bgn bgn ada rumah sendiri, ada keta sendiri, ada company sendiri, kapal terbang sendiri pun ada. huuhhh, klu ada aku pun syok, tkpyh pkiaq apa, lega semua ada. but sadly no. HAHA. nk harap duit turun langit pun dak, yg turun hujan batu. eh?

ok sebenaqnya aku dah lari topik. nak cerita pasal my holiday, tp tetiba cerita pasal ni pulak. haha sebenarnya tengah stress pkiaq pasal kerja. tiba tiba dok pkiaq jauh ke depan, thats so not me. huhu. later i tulis lagi. kena ada mood bru boleh tulis. ok goodnite. 













please leave a lovely note that you are here ♥

3 comments:

Qoyum Nasri said...
This comment has been removed by the author.
Qoyum Nasri said...
This comment has been removed by the author.
Qoyum Nasri said...

I've posted a comment a few hours earlier and deleted which was confusing, but to rethink and redigest what you're written, it's kinda funny to relate everything. I guess human being in early 20s will have this similar issue, talking about work, how to find a job, how to prepare for future etc. It's confusing.

Lebih kompleks dari shopping kompleks.

By the way, during hari raya last year, I saw a Kelisa parked at my kampung, I thought it was you. But no, it was your auntie. Rupa-rupanya your auntie relative dengan my pak menakan, so secara tak sengaja, we are all connected somehow, it's a small world afterall.

It will be not too long for ramadan and raya, so aku minta maaf salah silap cakap di belakang from me and my mom/family etc. In life human being buat silly mistakes, Nanti takut tak dan. Life is unpredictable.

Regards.